W sklepach, drogeriach i aptekach zabrakło płynu do dezynfekcji? Pojawiające się głosy w mediach i przekazach na profilach społecznościowych niepokoją Cię do tego stopnia, że wprowadzają w codzienność panikę? Specjalnie dla Was przygotowaliśmy artykuł, który odpowie na często pojawiające się pytanie. Jeśli do tej pory nie wiesz, jak przygotować skuteczny płyn do dezynfekcji rąk, sprawdzony i rekomendowany przez WHO przepis znajdziesz na naszym bloku. Epidemia koronawirusa doprowadziła do pojawienia się ogromnych braków, jeśli chodzi o płyny do dezynfekcji i środki ochrony osobistej.
Na szczęście dzięki użyciu odpowiedniej ilości składników i dbałości i optymalne proporcje możemy stworzyć go samodzielnie. W jaki sposób przygotować płyn antybakteryjny? Szereg rekomendowanych przepisów znajdziecie poniżej. Mamy nadzieję, że produkty dostępne w naszych drogeriach okażą się pomocnymi elementami w trakcie kompletowania produktów do domowego płynu do dezynfekcji rąk.
Płyn do dezynfekcji rąk według WHO
W celu przygotowania płynu do dezynfekcji rąk należy zaopatrzyć się w etanol o stężeniu przynajmniej 96 procent lub alkoholu izopropylowego o stężeniu 99,8 procent. Następnie niezbędne pozostaje dodanie nadtlenku wodoru (3 procent), gliceryny (98 procent), a także destylowaną lub przegotowaną zimną wodę.
- etanol (96 procent) lub alkohol izopropylowy (99,8 procent)
- nadtlenek wodoru (3 procent)
- gliceryna (98 procent)
- woda destylowana lub przegotowana zimna woda
Dlaczego substancje te są niezbędne do uzyskania odpowiedniego płynu do dezynfekcji rąk? Przede wszystkim fakt ten związany jest z ich właściwościami. Gliceryna to substancja, która pozwala na nawilżenie skóry i utrzymanie wilgoci. Jeśli nie gospodarujemy gliceryną, możemy zastosować inne środki zmiękczające, które pielęgnują skórę. Co ważne, substancje te muszą być rozpuszczalne z wodą i alkoholem, nie zwiększać toksyczności produktu i nie powodować alergii.
W trakcie produkcji płynu do dezynfekcji potrzebujemy jeszcze szklane lub plastikowe butelki z gwintowaną zatyczką, drewniane, metalowe lub plastikowe łopatki do mieszania, cylindry, dzbanki miarowe, lejki oraz alkoholometr do mierzenia stężenia etanolu.
Przepis na 10 litrów płynu do dezynfekcji rąk
Przygotowanie 10 litrów płynu do dezynfekcji wymaga przygotowania od nas:
- 8333 mililitrów etanolu lub 7515 mililitrów alkoholu izopropylowego
- 417 mililitrów nadtlenku wodoru
- 145 ml gliceryny
- woda destylowana lub zimna woda przegotowana do uzupełnienia
Alkohol należy wlać do dużej butelki, następnie dodać nadtlenek wodoru. Przy pomocy cylindra miarowego dodajemy glicerynę. W związku ze swoimi właściwościami i lepkość, gliceryna może osiadać na ściankach cylindra. W takiej sytuacji potrzebujemy destylowanej wody lub zimnej wody przegotowanej. Kolejnym krokiem jest uzupełnienie butelki wody do poziomu 10 litrów. Po połączeniu wszystkich substancji należy szczelnie zakręcić butelkę w taki sposób, aby zapobiegać parowaniu roztworu. Mieszanie powinno odbywać się delikatnie, przy pomocy potrząsania butelką lub łopatki. Następnie konieczne jest odkręcenie zbiornika i przelanie płynu do mniejszych pojemników, które posiadają szczelne zamknięcie. Płyn do dezynfekcji rąk jest gotowy po 72 godzinach od czasu jego wyprodukowania przez farmaceutów i techników.